Valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo esittelyssä

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvamuseo Helsingin Kaapelitehtaalla. Suomen valokuvataiteen museon tehtävänä on muun muassa edistää sekä vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria. Tämä museo on toiminut jo melko pitkään, sillä se perustettiin jo vuonna 1969. Se perustettiin valokuva-alan järjestöjen aloitteesta ja nykyään sitä ylläpitää Suomen valokuvataiteen museon säätiö. Museon päätukijoita ovat opetusministeriö sekä Helsingin kaupunki, joka tarjoaa tilat museolle. Museo on hyvin monipuolinen, sillä se esittelee sekä nykyajan valokuvausta että valokuvauksen historiaa ja sen tarjonta kattaa niin kotimaista kuin ulkomaistakin tuotantoa. Se tarjoaa myös erilaisia säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä.

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvan vastuumuseo, joka tarkoittaa, että sen toimintaan kuuluu esimerkiksi toimia kulttuuriperinnön valtakunnallisena asiantuntijana. Valokuvataiteen museo on yksi Suomen 17 valtakunnallisesta vastuumuseosta.

Valokuvataiteen museon tauluja

Mitä Suomen valokuvataiteen museo tarjoaa?

Museon kokoelmat sisältävät jopa noin 3,7 miljoonaa valokuvaa kattaen eri käyttökulttuureita. Tämä kokoelma painottuu suomalaiseen 1900-luvun valokuvaukseen, mutta joukkoon mahtuu myös esimerkiksi kansainvälisiäkin valokuvia. Valokuvien lisäksi museossa on kokoelma valokuvaukseen liittyviä esineitä.

Museolla on myös merkittäviä kokoelmalahjoituksia, joita ovat esimerkiksi Kalle Kultalan kokoelma. Kalle Kultala oli lehtikuvaaja ja sodanjälkeisen Suomen keskeisiä dokumentoijia. Museo harjoittaa myös kokoelmia koskevaa perustutkimusta ja tuottaa tutkimuksellisia julkaisuja. Se muun muassa tekee yhteistyöhankkeita tutkimusta tekevien laitosten kanssa sekä ylläpitämällä valtakunnallista valokuvatutkijoiden verkostoa.

 

Museon näyttelyt

Suomen valokuvamuseo tarjoaa noin 800 m2 kooltaan olevat näyttelytilat, jotka jakautuvat suureen näyttelytilaan, pienempien ja vaihtuvien näyttelyiden tiloihin sekä Kuvakulmaan. Museon näyttelytilat tarjoavat monenlaisia näyttelyitä. Eräs näyttelytarjonta esimerkiksi painottuu kansainväliseen valokuvaan ja popkulttuuriin. Tämän näyttelyn aiheina ovat olleet esimerkiksi Douglas Kirklandin ottamat valokuvat Coco Chanelista ja Marilyn Monroesta.

Monikaan Helsingin ulkopuolella asuva suomalainen ei kuitenkaan pääse käymään usein tai lähes koskaan tässä Helsingin museossa. Monet muutkin Suomen valokuvamuseot tarjoavat kuitenkin vaihtelevia näyttelyitä. Galleria Lappeenranta esimerkiksi tarjoaa myös vaihtuvia valokuvanäyttelyitä, samoin kuin Hägglundin valokuvamuseo Vaasassa. Hägglundin valokuvamuseo on rakentunut valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille kertoen myös valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään.

Valokuvataiteen museo tarjoaa myös erilaisia tapahtumia

Suomen valokuvataiteen museo järjestää erilaisten näyttelyiden lisäksi myös tapahtumia ja valokuvauskursseja. Ajankohtaisista tapahtumista ja kursseista saa tietoa Suomen valokuvataiteen museon omalta nettisivustolta. Museon valokuvataide on myös vaihtuvaa monien näyttelyiden osalta ja sivusto antaakin tietoa myös ajankohtaisista näyttelyistä. Tämän lisäksi museo järjestää jopa netin kautta tehtäviä live-opastuksia eri näyttelyihin. Niitä on järjestetty etenkin Facebookin ja Instagramin kautta. Sen toiminta kattaa siis hyvin monta osa-aluetta.

Valokuvamuseo on loistava vierailukohde kenelle tahansa valokuvista tai valokuvauksesta kiinnostuneelle. Se sopii myös historiasta kiinnostuneille, koska museo tarjoaa valokuvien kautta kattauksen Suomen 1900-luvun historiaa. Lisäksi se sopii loistavasti myös opiskelijoille, koska museo tarjoaa vapaasti käytettäviä kuvia sekä muuta opiskelijoille ja koululaisille tarkoitettua materiaalia. Suomen valokuvataiteen museo on siis jokaiselle sopiva kohde, jossa kannattaa vierailla edes kerran elämässä.