Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Kuuluisia valokuvaajia Suomesta

Kuuluisia valokuvaajia Suomesta

Linssi ja maisema

Kuuluisia valokuvaajia ympäri maailmaa ihaillaan Suomessa asti, mutta ketkä ovat tunnetuimpia suomalaisia valokuvaajia? Suomalaiset tunnetaan niin Suomessa kuin maailmallakin osaamisestaan valokuvauksessa. Tunnetuimmissa suomalaisissa valokuvaajissa riittää eri ikäisiä, eri tavalla valokuvaajiksi päätyneitä sekä kuviltaan eri tyylisiä kuvaajia. Yksi tunnetuimmista kuvaajista esimerkiksi oli alun perin kemisti ja toinen nuori lahjakkuus ponnahti valtavaan suosioon Instagramin kautta ladattuaan sinne uskomattoman hienoja luontokuviaan.

Palkittuja, kuuluisia valokuvaajia

Kuuluisia suomalaisia valokuvaajia on myös palkittu eri palkinnoin. Esimerkiksi 1971 syntynyt Elina Brotherus on palkittu useaan kertaan ja on myös tunnettu kuvaaja kansainvälisesti. Hän opiskeli ja valmistui alun perin kemistiksi, mutta vaihtoi uraa ja valmistui lopulta maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hänen kuvien teemoina ja ideoina ovat olleet esimerkiksi mallin ja taiteilijan suhteen pohdinta, omaelämäkerralliset teemat sekä lapsettomuus.

Toinen palkittu valokuvaaja on Eija-Liisa Ahtila, joka syntyi Hattulassa vuonna 1959. Hän on tullut tunnetuksi niin videotaiteilijana, ohjaajana kuin valokuvataiteilijanakin. Hän on ansainnut urallaan esimerkiksi Pro Finlandia -mitalin vuonna 2005. Hän on opiskellut niin oikeustiedettä kuin taideopintojakin. Valokuvaajalla on ollut yksityisnäyttelyitä esimerkiksi Lontoon Tate Modernissa ja New Yorkin modernin taiteen museo MoMassa.

Kuuluisia suomalaisia valokuvaajia löytyy sosiaalisesta mediasta

Kuuluisia valokuvaajia voi syntyä useita eri reittejä pitkin. Esimerkiksi yksi tunnetuimmista Instagram-palvelun suomalaisista valokuvaajista on 27-vuotias Konsta Punkka, jolla on yli miljoona seuraajaa. Hänen upeat luonto- ja eläinaiheiset kuvansa ovat saaneet valtavaa suosiota, josta valokuvaaja on myös saanut lempinimen ”oravakuiskaaja”. Konsta tunnetaan jo kansainvälisesti ja hänellä onkin asiakkainaan erilaisia toimijoita ympäri maailmaa. Lisäksi vastuullinen kuvaaja on työskennellyt monien ilmastonmuutokseen liittyvien organisaatioiden kanssa.

Kuuluisia valokuvaajia voi siis löytää ja syntyä aivan tavallisia sosiaalisen median kanavia käyttäen, eikä menestykseen tarvita aina taidetutkintoa. Konsta Punkka esimerkiksi aloitti kuvaamisen kuvaamalla kavereidensa skeittailua, eikä lähtenyt varusmiespalveluksen jälkeen enää opiskelemaan, vaan päätti elättää itsensä valokuvia ottaen.

Tunnettuja suomalaisia valokuvaajia jokaisen makuun

Suomessa riittää monia tunnettuja ja lahjakkaita valokuvaajia, joiden valokuvat voivat olla tyyleiltään hyvin erilaisia keskenään. Tunnetuiden valokuvaajien teoksiin kannattaa siis tutustua monipuolisesti löytääkseen oman suosikkikuvaajansa. Niihin pääsee tutustumaan esimerkiksi fyysisissä ja online-näyttelyissä, valokuvaajien omilla sivustoilla tai sosiaalisessa mediassa. Valokuvat voivat vaihdella laidastaan laitaan aina jopa live blackjack -aiheisista kuvista rakkaus- tai maisema-aiheisiin kuviin. Etsi siis omaan makuusi sopiva kuvaaja ja kuvat!

Omat suosikkikuvansa löytääkseen ei myöskään tarvitse aina valita tunnetuinta kuvaajaa. Parhaat amatöörien ottamat valokuvat vuonna 2021 ovat uskomattoman upeita, vaikka kuvaajat olisivatkin niin sanottuja amatöörejä. Parhaimpien amatöörikuvien listojakin selaamalla voi löytää uusia lahjakkuuksia, ammattitasoisia kuvia ja oman seuraavan suosikkikuvaajansa.

Kuuluisia valokuvaajia historiasta tähän päivään

Kuuluisia valokuvia löytyy aina siitä asti kun valokuvaus keksittiin. Maailman ensimmäinen valokuva esimerkiksi on Joseph Nicéphore Niépcen vuonna 1826 ottama kuva talonsa Le Grasin ikkunasta. Valokuvaus Suomessa alkoi hieman myöhemmin 1840-luvulla. Noihin aikoihin Henrik Cajander kuvasi Suomen vanhimman tunnetusti säilyneen valokuvan, jossa on niin kutsuttu Nobelin talo.

Suomalaisena piirilääkärinä toimivan kuvaajan ottamia kuvia on Turun Museokeskuksen valokuva-arkistossa kaksi muutakin kappaletta; omakuva ja Vartiovuoren tähtitorni. Nämä dagerrotyypit ovat vuodelta 1844, eli vain pari vuotta uudempia kuin Suomen ensimmäinen valokuva.

Kuuluisia valokuvaajia on riittänyt Suomessa runsaasti tämän jälkeen. Esimerkiksi varhainen suomalaissyntyinen ammattikuvaaja oli Henrik Rehnström, joka kierteli eri paikkakunnilla lähinnä muotokuvia tehden. Lisäksi esimerkiksi 1850-luvulla toimi Suomen suurimmissa kaupungeissa ammattivalokuvaajia, mutta yleisempää merkitystä kuvaus sai vasta 1860-luvulla. Suomen valokuvaus on tietenkin kehittynyt ja monipuolistunut tämän jälkeen luoden monia tunnettuja kuvaajia ja teoksia.