Siirry suoraan sisältöön

Galleria Lappeenranta

Monipuoliset elämykset taiteeseen - Galleria Lappeenranta

Lappeenrannasta löytyy useampi taidegalleria ja Lappeenrannan kirjasto antaa sinulle mahdollisuuden tiedustella näyttelytiloja, mikäli haluat saada omaa taidettasi esille. Pääkirjastossa itsessään ei ole nykyisin näyttelytiloja kuvanäyttelyitä varten, mutta kirjasto tarjoaa sinulle runsaasti tietoa tarjolla olevista tiloista. Lappeenrannan klassikoksi on muodostunut Galleria Pihatto, joka perustettiin vuonna 1996 ja joka tarjoaa edelleen taiteilijoille mahdollisuuden vuokrata näyttelytilat itselleen joko yhdessä tai ryhmänä. Kannattaa siis käydä katsomassa, milloin Pihatto järjestää seuraavan valokuvanäyttelynsä. Galleria Pihatto on myös sinänsä poikkeuksellinen paikka, että näyttelytilojen lisäksi yritys tarjoaa myös kokoustiloja. Pihaton toimintaa organisoi Kulttuuri- ja taidetila ry, joka on vuokrannut tilat käyttöönsä Lappeenrannan kaupungilta.

Pihatto Galleria Lappeenranta järjestää siis monenlaista tapahtumaa ja on avoinna kaikenlaisille taiteilijoille. Varsinainen valokuvagalleria Lappeenrannasta on valitettavasti puuttunut Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen lähdettyä Galleria Pihaton tiloista vuoden 2018 lopussa.

Galleria Lappeenrannan valokuvanäyttely

Valokuvagalleria löytyy näyttelyitä seuraamalla

Valokuvanäyttelyitä etsiessä toinen paikka Lappeenrannassa on Taidekeskus Itä, joka järjestää satunnaisesti myös valokuvataiteen näyttelyitä. Lappeenrannan näyttelytilat on isoilla gallerioilla varattu aina pääsääntöisesti vuodeksi kerrallaan, joten näet onneksi helposti koko vuoden näyttelyt muutamalla klikkauksella.

Lappeenrannassa taidetta tuetaan paljon, joten myös näyttelytiloja on moneen lähtöön. Edellä mainittujen lisäksi tarjolla ovat myös Galleria Kaakaopapu, Kristiinan työtuvat ja kesäisin näyttelyitä järjestävä, linnoituksessa sijaitseva Vihreä makasiini. Etsivä voi siis löytää valokuvataidetta hyvin monesta erilaisesta paikasta. Lappeenrannassa ainoastaan Galleria Laura on varattu käsityötaiteelle, mutta kaikkialta muualta voit löytää monipuolista taidetta.

Valokuvataide on kohtuullisen uusi taidemuoto

Taiteen mittapuulla valokuvataide on melko uusi taiteen muoto. Suomalaisen valokuvataiteen alkuvuodeksi on usein määritelty vuosi 1842, jolloin Henrik Cajander otti valokuvan Turussa. Vakiintuneeksi taidemuodoksi valokuvaus tuli Suomessa kuitenkin vasta 1970-luvulla ja valokuvakeskuksia, eli valokuvaustoimintaan keskittyneitä yhdistyksiä, löytyy nykyisin Suomesta noin kymmenkunta eri puolilta Suomea.

Suomen valokuvataiteen keskipisteenä toimii nykyisin Helsingin kaapelitehtaalla sijaitseva valokuvataiteen museo jonka sivunäyttelytila löytyy Kämp-Galleriasta. Museo perustettiin vuonna 1969, jonka jälkeen sen tehtävänä on ollut vaalia suomalaista valokuvakulttuuria. Kaiken kaikkiaan Suomessa valokuvataide on vieläkin ehkä aavistuksen verran aliarvostetussa asemassa, mutta Valokuvataiteen seura on tehnyt 1980-luvulta alkaen mahdollisimman paljon töitä asian muuttamiseksi.

Galleria Lappeenranta tarjoaa tasapuoliset mahdollisuudet kaikille

Mikäli valokuvataide on sinulle lähellä sydäntä, tarkista kaikkien erilaisten näyttelytilojen tarjonta. Galleria Lappeenranta on myös helppo tapa saada omaa taidetta näytille, mutta luonnollisesti tämä saattaa vaatia hakemuksen lähettämistä useampaan eri paikkaan. Lappeenrannassa on myös rajoitettu määrä taidegallerioita, joten aina ei ole mahdollista löytää nimenomaan valokuvaukseen keskittynyttä näyttelyä ajalle, jona vierailet Lappeenrannassa. Mikäli kuitenkin asut lähellä, Lappeenranta tarjoaa säännöllisesti tilaisuuksia myös valokuvataiteesta nauttimiseen.

Lappeenrannan kirjasto ei tosiaan itse järjestä näyttelyitä, koska sillä ei ole tiloja näyttelyiden järjestämiseen. Se kuitenkin auttaa sinua löytämään myös sellaisia näyttelytiloja, joita ei muuten tulisi ajatelleeksi. Näyttelyistä voi tiedustella kirjaston neuvonnasta joko puhelimitse tai sähköpostilla. Lappeenrannan maakuntakirjaston kotiseutukokoelma Carelican aineisto sisältää runsaasti erilaisia valokuvia, jotka ovat saatavilla sekä kirjastosta että netistä DigiCarelica-palvelusta.