Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Ensimmäinen valokuva ja sen historia

Ensimmäinen valokuva ja sen historia

Ensimmäiset valokuvat olivat juhlallisia

Ensimmäinen valokuva oli ranskalaisen Joseph-Nicéphove Nipchén saavutus. Monet keksijät olivat jo vuosisatoja osanneet heijastaa kuvan pimeän huoneen seinälle, mutta sitä ei osattu kiinnittää. Niépche onnistui lopulta kehittämään menetelmän, jossa öljystä ja bitumijauheesta sekoitettiin valoherkkää nestettä. Valotusaika oli noin 8 tuntia. Britanniassa Fox Talbot puolestaan keksi tekniikan, jossa käytettiin hopeanitraattia. Valotusaika lyheni tässä menetelmässä puoleen tuntiin.

Ensimmäinen valokuva oli hidas valmistaa

Talbotin menetelmässä kuvasta valmistettiin aluksi negatiivi. Sama menetelmä on yhä käytössä. Niepchén kuoleman jälkeen hänen tutkimuksiaan jatkoi Jacgues-Mandé Daguerre. Hän keksi menetelmän, jossa kuvat kehitettiin elohopeahöyryssä. Se oli hyvin hidasta ja terveydelle vaarallista. Kuvista tuli kuitenkin teräviä ja uusia valokuvaamoja alkoi vähitellen syntyä. Ensimmäiset kolmivärifilmit tulivat markkinoille 1930-luvulla. Värikuvaus yleistyi kuitenkin vasta 1940-luvun lopulla.

Valokuvataide pyrkii taiteelliseen ilmaisuun. Tämä erottaa taidevalokuvauksen toisesta päälinjasta, dokumentoinnista. 1900-luvun alussa valokuvaus levisi myös tavallisen kansan pariin. Valokuvataiteen piti kuitenkin erottua näppäilijöiden ottamista matkailu- ja perhekuvista. Näin syntyi ns. piktorialismi, valokuvataiteen tyylisuunta. Se sai vaikutteensa maalaustaiteesta ja pyrki kuvataiteen kilpailijaksi. Digikuvaus on mullistanut valokuvataidetta. Kuvia voidaan käsitellä muokkaamalla ja yhdistelemällä niitä vapaasti.

Valokuvaus on kehittynyt harppauksin

Ensimmäisien valokuvien valmistus oli hidasta ja vaati paljon työtä. Vähitellen keksittiin uusia ja nopeampia tapoja kuvien tekemiseen. 1900-luvulla valokuvaus alkoi yleistyä myös tavallisen kansan harrastuksena. Värifilmin tulo lisäsi kiinnostusta entisestään, myös kamerat olivat pienempiä ja helppokäyttöisiä. Digikuvaus on mahdollistanut aivan uudenlaisen kuvaamisen kuvankäsittelyohjelmineen.

Avainsanat: